top of page
Search

7 houdingskwaliteiten voor mindfulness beoefening




Jon Kabat-Zinn is de grondlegger van de mindfulness, deze inspirerende man noemt zeven kenmerken voor een goede basishouding om mindfulness te kunnen beoefenen. De zeven houdingskwaliteiten staan niet los van elkaar, maar versterken en overlappen elkaar wederzijds. In de mindfulness-trainingen staan deze houdingskwaliteiten centraal. Door pure beheersing van deze zeven kwaliteiten zal je aandacht kunnen schenken aan hetgeen zich voordoet in het heden, zonder hierover te oordelen. Benieuwd geworden naar de houdingskwaliteiten, lees dan zeker verder.


1. Niet oordelen

Als mens beoordelen we voortdurend onszelf en onze ervaringen, deze gewoonte is zo sterk geïmplementeerd dat we ons er nauwelijks bewust van zijn. De neiging tot vergelijken, beoordelen, veroordelen en evalueren is daarentegen een bron van conflicten. Tijdens mindfulness probeer je om deze commentaren en oordelen zoveel mogelijk achter je te laten zodat je er minder door beïnvloed wordt.


2. Geduld hebben

Vaak voelen we de drang om snelle resultaten en oplossingen te vinden, dit is een lastig te omzeilen valkuil voor velen. Geduld betekent dat je zaken kunt zien zoals ze zijn en vervolgens kunt laten zoals ze zijn. De wijsheid van geduld leert ons dat niets kan blijven zoals het is en dat alles continue verandert, ook al zien we deze transitie niet van het ene op het andere moment. Door je hier bewust van te worden, laat je de tijd zijn werk doen.


3. Voortdurend opnieuw beginnen

Vrijwel altijd vormen we opvattingen over wie we zijn en hoe we als mens in elkaar zitten. Onze inschattingen van mensen of situaties worden vaak bepaald door ervaringen uit het verleden, onze achtergrond en/of het milieu waaruit we komen. Mindfulness helpt om alles wat we menen te weten aan de kant te zetten om zo op een willekeurig moment opnieuw te beginnen. Hiermee wordt bedoeld dat we onze blik niet laten kleuren door onze gedachten, maar we daarentegen elke situatie als nieuw bekijken.


4. Loslaten

Onze geest is zo geconditioneerd dat we ons vast blijven houden aan prettige ervaringen. Bij een prettige of bijzondere ervaring, ontstaat er al snel de neiging om deze ervaring te willen herhalen. Het vervelende is dat ervaringen zich niet laten herhalen, iedere ervaring is namelijk uniek. Natuurlijk kan dit proces ook omgekeerd plaatsvinden; onze geest blijft vasthouden aan negatieve gevoelens en ervaringen. Loslaten is een subtiele kunst, die met dagelijkse beoefening bereikt kan worden.


5. Acceptatie

Acceptatie is iets anders dan goedkeuring; we kunnen een onaangename waarheid namelijk accepteren zonder hier blij mee te zijn. De neutrale observatie en waarneming waar om draait in de mindfulness staat los van goed- of afkeuring. Een goed voorbeeld hiervan is fysieke pijn tijdens de meditatie. Het is dan de kunst om deze in zoverre te accepteren dat je de pijn waarneemt zonder deze weg te willen drukken, zonder er commentaar op te hebben en zonder hieraan een oordeel te verbinden. Natuurlijk kun je

van houding veranderen om een verkrampte spier bijvoorbeeld de ruimte te geven. Op deze manier krijgt de waarneming van de pijn een andere kwaliteit en neemt het verzet ertegen af. Zo kom je erachter dat een gedeelte van het probleem mogelijk bestaat uit de neiging om de pijn te willen vermijden of onderdrukken. Het draait allemaal om de bereidheid om dingen te zien zoals ze zijn zonder te oordelen.


6. Niet streven

Meditatie wordt ook wel omschreven als de kunst van ‘het niets’ doen. In ons bewustzijn is een automatische tendens aanwezig, die hetgeen zich voordoet vergelijkt met hetgeen wat wenselijk is. De mens bezit een hardnekkige aanwezige tendens om zichzelf te willen veranderen en verbeteren. Het is daarom ook verstandig om een meditatie nooit in te gaan met het idee: ‘’ik ga nu mediteren zodat ik straks ontspannen ben’’. Door dit idee word je gegarandeerd gefrustreerd tijdens een meditatie, omdat je hiermee een bron van spanning en onrust op jezelf richt.


7. Vertrouwen

De laatste houdingskwaliteit richt zich op vertrouwen van binnenuit. We zijn vaak niet gewend om onze aandacht naar binnen te richten en te vertrouwen op signalen die van binnenuit komen. Sommige oefeningen in de mindfulness kunnen daarom zelfs saai, pijnlijk of irritant zijn. Indien dit gevoel zich voordoet is het de kunst om erop te vertrouwen dat de richting van het proces dat in gang wordt gezet, door de oefening uit te voeren, positief is.


Lijkt het jou fijn om het vertrouwen in je zelfhelende vermogen te laten groeien door mindfulnesstraining? Zou jij ook een andere manier van zijn en waarnemen willen ervaren? En wil je bewuster in het leven staan en meer leren ontspannen? Zo ja, dan zou ik je daar graag bij willen helpen. Tijdens een ervaringsgerichte groepstraining van acht weken ga ik deze uitdaging met je aan. In een comfortabele setting bied ik je alle ruimte om te ervaren wat mindfulness precies is en voor jou kan betekenen. Benieuwd geworden? Meld je vandaag nog aan voor de volgende mindfulnesstraining die in mei van start zal gaan

355 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page