top of page
Search

Mindfulness en persoonlijke groei
Hoe werkt mindfulness als fundament voor jouw persoonlijke groei? 

De wekker gaat, de dag is begonnen. Onmiddellijk grijpen we naar onze telefoon: we controleren onze e-mails, lezen gemiste WhatsApp-berichten en scrollen even snel door Facebook. Daarna kleden we ons aan, pakken nog snel een banaan en haasten ons naar de sportles. Nog aan het na zweten, gaan we direct door naar werk, en zo gaat het maar door…. In onze drukke maatschappij leven we té vaak op de automatische piloot. Door mindfulness ben je beter in staat om effectief om te gaan met alle uitdagingen in deze hectische samenleving. Benieuwd hoe mindfulness dient als fundament voor persoonlijke groei en welke voordelen het met zich meebrengt? Lees dan zeker verder…..


Elke dag groeien

Persoonlijke groei is de ontwikkeling die je als mens doormaakt waarbij je inspanningen levert om je eigen kunnen te verbeteren. Met als uiteindelijk doel: de beste versie van jezelf te worden. Dit is een continu proces en vereist dus ook constante aandacht. Ben jij je bewust van wat je in je mars hebt, wat je sterke én zwakke punten zijn? Zo ja, dan kun je aan de slag om jezelf te verbeteren, te blijven leren én jezelf nog verder te ontwikkelen. Het goede nieuws is dat je je op allerlei manieren en ook nog eens elke dag kunt bezighouden met persoonlijke groei. Door boeken te lezen, te mediteren of een mindfulness-cursus te volgen. Hoe die persoonlijke groei eruit ziet, is natuurlijk voor iedereen anders. Erken je dat je niet de volledige potentieel leeft? Goed bezig, dan begint nu jouw persoonlijke groei.


Bewuste keuzes

Het proces van persoonlijke groei begint allemaal bij bewustwording. Maar hoe word je je bewust van de keuzes die je maakt? Mindfulness kan je hierbij helpen! Mindfulness draait namelijk om het bewust aanwezig zijn in het huidige moment, zonder oordeel. Probeer aandacht te schenken aan je gedachten, gevoelens en omgeving, zodat er ruimte ontstaat om bewuste keuzes te maken. In plaats van op de automatische piloot te reageren, geeft mindfulness jou de mogelijkheid om weloverwogen beslissingen te nemen. Stel je voor dat je een belangrijke beslissing moet nemen. Doorloop dan het volgende stappenplan om mindfull de juiste keuze te maken:

  1. Bewuste ademhaling: Neem een paar minuten de tijd om diep adem te halen en concentreer je op je ademhaling.

  2. Observeren zonder oordeel: Probeer de gedachten en gevoelens die bij je opkomen te observeren zonder oordeel. Liggen ze diep of oppervlakkig?

  3. Aandachtig luisteren: Wat zegt je intuïtie? Heb je zorgen of twijfels?

  4. Reflecteren: Denk goed na over je waarden, doelen en hetgeen écht belangrijk voor je is. Wat werkt voor jou op de korte termijn en wat op de lange termijn?

  5. Gevoel: Sta stil bij de verschillende keuzes die je kan maken. Krijg je er een positief of negatief gevoel van?

  6. Pauzeren: Voordat je een beslissing neemt, is het goed om alles even te laten bezinken. Geef jezelf even de tijd, slaap er desnoods een nachtje over…

Uit onderzoek is gebleken dat mindfulness daadwerkelijk een positieve bijdrage levert aan het proces van 'decision making'. Bovenstaande stappen kunnen jou helpen om bewustere keuzes te maken. Hierdoor draag je bij aan jouw persoonlijke groei.


Quote van Toscha: "Mindfulness opent de deur naar persoonlijke groei door ons te helpen bewust te worden van onze gedachten, emoties en gedragingen, waardoor we bewuste keuzes kunnen maken voor positieve verandering."


Diepgaand zelfinzicht

Regelmatige beoefening van mindfulness leidt uiteindelijk tot een goed zelfinzicht. Mensen leren zichzelf op een diepere manier kennen, waardoor ze hun patronen, overtuigingen en reacties op stress herkennen. Stel je voor dat je heel vaak piekert over de toekomst en constant bezorgd bent over dingen die mis kunnen gaan. Door mindfulness-training kan je je bewust worden van dit gepieker en erachter komen hoe dit jouw dagelijkse mood beïnvloedt. Hierdoor kan je beter begrijpen waarom je op een bepaalde manier reageert en welke diepere overtuigingen en angsten hierachter liggen. Dit zelfinzicht is dus een waardevolle bron en leidt tot persoonlijke groei, omdat het de basis vormt voor positieve verandering.


Er zijn verschillende manieren om mindfulness op te nemen in jouw dagelijks leven. Denk aan meditatie, ademhalingsoefeningen en het bewust waarnemen van je dagelijkse activiteiten zijn slechts enkele manieren. Het is belangrijk om deze oefeningen consistent toe te passen om zo de vruchten van je persoonlijke groei te plukken. Ontdek hoe mindfulness jou kan helpen. Doe mee met onze 8-weekse mindfulness training, die start op 7 maart en 1 april. Geef jezelf de kans om te groeien en meer rust te vinden. Meld je nu aan en investeer in je eigen welzijn!

35 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page