Bewust leren om je gevoelens te accepteren
Maak jij weleens contact met je gevoelens? Of onderdruk je ze het liefst? Veel mensen vinden het moeilijk om hun emoties echt te voelen én te benoemen wat ze voelen. Het lijkt misschien comfortabel om langs je gevoelens heen te leven. Maar wie bewust contact maakt met zijn of haar gevoel, zal dalende angstniveaus en zelfinzicht ervaren. Ben je benieuwd hoe jij je gevoelens leert accepteren? Lees dan zeker verder….
Persoonlijke kompas
Emoties vormen een betrouwbaar en natuurlijk signaleringssysteem dat ons helpt te overleven. Onze hersenen worden dagelijks blootgesteld aan enorme informatiestromen. Deze stromen worden vergeleken met eerdere ervaringen en zetten ons zo bewust en onbewust aan tot actie. Emoties zijn onder meer belangrijke boodschappers als er iets aan de hand is. Ze duwen ons dan in een bepaalde richting, soms zelfs letterlijk! Ben je bang voor muizen? Dan is de kans groot dat je met een flinke sprong terugdeinst zodra je dit kleine knaagdier ziet. Deze reactie vindt vaak snel en onbewust plaats.
Angst zorgt er dus voor dat we zo snel mogelijk uit een situatie proberen te ontsnappen, terwijl blijheid er juist voor zorgt dat we ons openstellen. Liefde zorgt er op zijn beurt weer voor dat we dicht bij onze geliefden willen zijn. En schuldgevoelens zetten ons aan om verwaarloosde banden te herstellen. Je begrijpt nu waarschijnlijk dat gevoelens werken als een persoonlijk en functioneel kompas. Ze kleuren ons leven en maken duidelijk wat we écht belangrijk vinden. Om deze reden is het van belang om bewust aandacht te geven aan je gevoelens. Gebruik ze als waardevolle bron van zelfkennis en druk ze niet weg.
‘Emoties bepalen je koers van moment tot moment, maar ze wijzen ook de weg voor langetermijndoelen’ – Amerikaanse neuropsycholoog Joseph LeDoux
Stilte in de storm
Bewust aandacht geven aan je gevoelens kan grote effecten hebben. Door jezelf meer open te stellen voor je emoties, daalt je angstniveau. En goed nieuws: het is bewezen dat iedereen deze vaardigheid kan leren. Hoe dan? Allereerst is het van belang om jezelf ervan bewust te zijn hoe vaak je je gevoelens wegdrukt. Probeer vervolgens vaker stil te staan bij hetgeen je voelt en probeer dat na te vertellen aan vrienden of familie. Tip van Toscha: ‘’Als je de weg terug naar jezelf wil vinden, dan heb je taal nodig en het gegronde vertrouwen om zowel je verhaal te vertellen als verhalen aan te horen. Atlas of The Heart is naar mijn mening een prachtig boek dat je helpt om verbaal je emoties te kunnen benoemen. In dit boek worden 87 van de emoties en ervaringen die bepalen wat het betekent om mens te zijn doorlopen. Echt een aanrader!’’
Mindfulness en emoties
Mindfulness houdt in dat je in het moment leeft, zonder te oordelen. Je ziet de dingen zoals ze zijn. Meer weten over mindfulness, klik hier dan voor het artikel. Zodra je mindful met je gevoelens probeert om te gaan, betekent dit dat je je gevoelens erkent zoals ze zijn. Soms kan het lastig zijn om vervelende emoties te erkennen. Maar zodra ze zich later weer eens voordoen, kan je ze de kop steken en op tijd handelen. Midnful met emoties omgaan betekent: je emoties voelen, niet oordelen en er niet automatisch op reageren. Probeer als het ware naast je emoties te zitten en ze niet groter te maken met dramatische en eindeloze gedachten. Sluit je ogen en laat het gevoel toe, je zult zien dat hierna meestal een moment van ontspanning volgt.
Focusing: een kleine oefening
1. Ga op een comfortabele, rustige plek zitten of liggen en breng de aandacht naar je lichaam. Werk van boven naar beneden, dus eerst je hoofd, daarna je keel, borstkas, maag, onderbuik, etc. Wees opmerkzaam of je iets van een spanning voelt die zich al de gehele dag in je lichaam bevindt. Je kunt gevoelens ook oproepen door jezelf vragen te stellen, zoals: ‘Hoe voel ik me vandaag?’.
2. Druk het gevoel niet weg maar probeer het juist bewust in je lichaam te ervaren op een vriendelijke en geaccepteerde manier.
3. Laat een woord, zin of beeld opkomen vanuit dit gevoel. Aan de reactie van je lichaam kun je voelen of deze woorden, zinnen of beelden passen.
4. Blijf nog steeds geduldig bij je gevoel hangen met een nieuwsgierige houding. Probeer dit gevoel te bekijken vanuit het gevoel zelf, bijvoorbeeld: ‘iets in mij is bang’.
5. Heb je goed contact gekregen met je gevoel? Dan kun je de betekenis achter het gevoel gaan ontvouwen. Stel jezelf een aantal vragen, zoals: ‘Wat maakt mij bang, waar heeft dit mee te maken?’
6. Heb je het antwoord gevonden? Dan voel je waarschijnlijk een verschuiving in je lichaam, een gevoel van opluchting, ontspanning en blijdschap.
7. Je hebt je gevoel zojuist erkend. Focusing draait om liefdevolle erkenning van aanwezige gevoelens. Je erkent dat er iets is en dat het daar goede redenen voor heeft.
Mindfulness-training is een effectieve manier om je te helpen mediteren, stress te reduceren en gevoelens te erkennen. Leer negatieve en angstige gedachten eerder en beter loslaten en sta bewuster in het leven. Lijkt het jou ook fijn om deze vaardigheden goed te beheersen? Zo ja, dan zou ik je daar graag bij willen helpen. Tijdens een ervaringsgerichte groepstraining van 8 weken die begin februari van start gaat. In een comfortabele setting bied ik je alle ruimte om te ervaren wat mindfulness precies is en voor jou kan betekenen. Benieuwd geworden? Klik dan zeker hier.
Comments