top of page
Search

10 minuten meditatie en mindfulness per dag geeft al resultatenWe zijn er niet op uit om mindfulness de snelle oplossing te maken in tijden dat het minder gaat. Net als alle andere nieuwe dingen in het leven, gaat ook het leren van meditatie gepaard met tijd en moeite. Maar wanneer het angst drastisch kan verminderen, het heeft bewezen te leiden tot meer focus, mededogen en vreugde én het je kan helpen om 's nachts beter te slapen, denk ik dat je een groot fan zult zijn! Volgens vele wetenschappelijke onderzoeken en geluk-experts werkt meditatie voor iedereen dus ook voor jou! Na 8 weken zijn al veranderingen in de hersenstructuur te zien en dat met maar tien minuten mediteren per dag. Benieuwd wat deze dagelijkse meditatie voor jou kan beteken? Lees dan zeker verder…..


Meditatie is een vondst

Ken je ABC-nieuwslezer Dan Harris nog? Vraag je je nu ook af wat hij met meditatie te maken heeft? Harris is een bekende journalist en nieuwslezer, die 100% voor zijn carrière ging. Tot hij tien jaar geleden, tijdens een nieuwsuitzending op tv, een heftige paniekaanval kreeg. Deze aanval vormde het keerpunt in zijn leven en hij besloot te stoppen met doorrazen en probeerde uit te zoeken hoe hij zijn gezondheid en geluk kon redden. Je raad het al: meditatie was zijn vondst! ‘’Het is geen wondermiddel voor geluk’’, zegt Harris mooi. ‘’Maar het maakt je wel 10% gelukkiger.’’ Een aanzienlijk percentage, voor een handeling die iedereen kan aanleren en uitvoeren. Ja ook jij! Geluk is een vaardigheid die je stapsgewijs kunt aanleren door de geluksspieren in je brein te trainen met meditatie.


De wetenschap achter meditatie

De vele resultaten uit wetenschappelijke onderzoeken naar de effecten van meditatie zijn verbluffend. Eén van de belangrijkste én opvallendste uitkomsten is: meditatie zorgt ervoor dat de gedeeltes in je brein, die verantwoordelijk zijn voor geluk en positiviteit, groeien. En de gedeeltes waar stress en onrust verkeren kleiner worden. Wat een prachtig resultaat, maar hoe krijg je dit nu voor elkaar? Zo’n gezond meditatie-effect komt al tot stand als je tien minuten per dag mediteert. Neem tien minuten, of twee keer vijf minuten om je ademhaling in en uit je lichaam te voelen stromen. Blijf gedurende deze meditatie geduldig en kalm en probeer niet af te dwalen. Merk je dat je toch afdwaalt, breng je focus dan rustig en ongedwongen weer terug naar de ademhaling. Dat is alles! Het kan uiteraard lastig zijn, maar oefening baart kunst.


Veranderingen in de hersenen

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er na acht weken in verschillende delen van de hersenen een duidelijke verandering optreedt in de hoeveelheid grijze stof. De meest opvallende resultaten werden gevonden in de volgende vier hersengebieden:

1. De posterior singularis anterior: verwerken van emoties en het reguleren van het concentratievermogen. Hier nam de grijze massa toe.

2. De linker hippocampus: leervermogen, het verwerken en begrijpen van informatie en de regultatie van emoties. Ook hier nam de grijze massa toe.

3. De amygdala: negatieve emoties zoals agressie, angst en stress. Hier nam de grijze massa juist af.

4. De temporale partiele junctie: zelfbewustzijn, empathie en compassie. Hier nam de grijze massa toe.

Deze bevindingen bevestigen dat regelmatig mediteren je inderdaad kalmer, geconcentreerder, empathischer, evenwichtiger, minder agressief, minder angstig en minder gestrest maken. Het is fijn als je elke dag de tijd kunt nemen om 10 minuten te mediteren. Mindfulness-training is een effectieve manier om je te helpen mediteren, stress te reduceren en te ontspannen. Leer negatieve en angstige gedachten eerder en beter loslaten en sta bewuster in het leven. Lijkt het jou ook fijn om deze vaardigheden goed te beheersen? Zo ja, dan zou ik je daar graag bij willen helpen. Tijdens een ervaringsgerichte groepstraining van 8 weken ga ik deze uitdaging met jou aan. In een comfortabele setting bied ik je alle ruimte om te ervaren wat mindfulness precies is en voor jou kan betekenen. Benieuwd geworden? Neem dan zeker een kijkje op mijn site.

375 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page