top of page
Search

Hoe schakel je tussen de doe- en zijn-modus?

Updated: Jun 15, 2021




Is het voor jou ook vanzelfsprekend om te leven vanuit de gedachte dat het leven een ‘to do lijstje’ is? Voor veel mensen in onze huidige prestatiemaatschappij is het heel gewoon om voortdurend bezig te zijn. Zelfs als er even niets hoeft, surfen we het web rond op zoek naar ‘iets’. We zitten nauwelijks meer gewoon stil. Die rust gaan we in dit artikel opnieuw ontdekken door toe te lichten hoe ideaal het is om te kunnen laveren tussen de doe- en zijn-modus. Benieuwd geworden? Lees dan zeker verder.


De doe- en zijn-modus zijn fundamentele termen in de mindfulness. Zodra je een beeld of een gevoel hebt bij deze concepten, dan heb je de kern goed te pakken. En dan begrijp je waarom deze concepten nodig zijn om mindfulness-vaardigheden te ontwikkelen.


De doe-modus

De doe-modus, die ken je gegarandeerd. Daar ben je vertrouwd mee en ik vermoed dat je er ook heel goed in bent. Deze modus leer je automatisch als je in een doelbewuste westerse maatschappij opgroeit. Ons overleven is van deze modus afhankelijk. De doe-modus stelt ons in staat om iets te bereiken, door te doen. Stel je wilt een huis bouwen, dan heb je materialen nodig. Klinkt logisch toch? De vraag is: waar vind je die materialen? En hoe krijg je deze op de juiste bestemming? Jouw hersenen gaan vervolgens op zoek naar een oplossing, dit is het moment dat de doe-modus wordt geactiveerd.


Ondertussen ben je druk aan het bouwen en kom je erachter dat er te weinig stenen zijn. Je hebt opnieuw een probleem, wat je hersenen gaan proberen op te lossen. In de doe-modus is er dus een grote focus op hoe het in de (nabije) toekomst zal zijn. We zijn dus altijd met de toekomst bezig en dit moment beoordelen we als ‘niet goed genoeg’. De doe-modus geeft een bepaalde onrust. Vooruit, beter, mooier, leuker. Het hier-en-nu is enkel een middel om daar te komen. Als we hierin doorschieten komen we in de stress-modus. In deze modus kun je bergen verzetten, maar het voelt bedreigend en opgefokt. We willen daarom naast de stress van de doe-modus ook op zoek naar de rust van de zijn-modus.


De zijn-modus

Je staat stil. Kijkt. Met een open blik. Je gedachten zijn op de achtergrond. Geen oordeel. Zucht. ‘Hé ik hoef even niets te doen, wat lekker’. De zijn-modus vind je in dit moment. Zodra je even kunt stoppen met doen, is er ruimte voor zijn. En dat is ontzettend lastig, want vele van ons zijn bezige bijtjes. In de zijn-modus heb je volle aandacht voor het hier-en-nu, zonder hierbij te oordelen. Je kijkt niet naar wat er mis is, maar naar wat er is. Je bent bezig met het ervaren van het moment. De zijn-modus wordt ook wel omschreven als de ware perfectie van het moment. Deze omschrijving wordt niet toegeschreven aan deze modus omdat deze precies is zoals je wilt, maar omdat je beseft dat er eigenlijk maar één versie is van dit moment.


Oefening baart kunst

Laveren tussen de doe- en de zijn-modus kun je oefenen met de zeven houdingen van mindfulness: loslaten, geduld, niet streven, acceptatie, niet oordelen, opnieuw beginnen en vertrouwen. Meer daarover lees je verder in het vorige artikel. Door te oefenen schep je de voorwaarden voor verandering. Resultaten komen wanneer ze komen, los van de oordelen of verwachtingen van jouw analytisch denken. Zonder oefenen gebeurt er niets. Doe je best, het is de intentie die telt. Reken je inspanningen niet af op het resultaat.


Lijkt het jou fijn om het vertrouwen in je zelfhelende vermogen te laten groeien door mindfulnesstraining? Zou jij ook een andere manier van zijn en waarnemen willen ervaren? En wil je bewuster in het leven staan en meer leren ontspannen? Zo ja, dan zou ik je daar graag bij willen helpen. Tijdens een ervaringsgerichte groepstraining van acht weken ga ik deze uitdaging met je aan. In een comfortabele setting bied ik je alle ruimte om te ervaren wat mindfulness precies is en voor jou kan betekenen. Benieuwd geworden? Neem dan contact op.



892 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page