top of page
Search

Mindfulness reduceert stress en angst

Druk, druk, druk. In onze maatschappij is ergens het idee ontstaan dat druk zijn het synoniem is voor succesvol zijn. Hoe groter onze verplichtingen en hoe voller die agenda, hoe interessanter ons leven lijkt. Is dit gek? Niet per se, de mens is namelijk al eeuwenlang gebaat bij groei en vooruitgang. Vaak willen we meer, beter en sneller. Die ‘meer, beter en sneller’ -instelling helpt ons zeker om het beste uit onszelf te halen. Maar jouw agenda raakt ook een keertje vol. Belangrijk is dan om je rust te pakken en je grenzen aan te geven. Het wordt tijd dat we eventjes stil staan en ontstressen.


Even ontstressen Wie door overmatige stress start met mindfulness, kan al na een paar dagen resultaat verwachten. Dit constateert een onderzoeksgroep rondom de Amerikaanse psycholoog J. David Greswell. Het onderzoek toont aan dat de meditatietechniek waarbij je aan één onderwerp probeert te denken, na drie dagen positieve resultaten vertoont, mits je elke dag 20 minuten lang mediteert. De leden van de mindfulness-groep vertoonden bij een afsluitende hormoontest een veel lager cortisol-gehalte in het bloed. Ze ervaarden minder spanningen en konden beter omgaan met opkomende stress. Er zijn ook aanwijzingen dat, de hersenactiviteit van mensen die mindfulness-trainingen volgen, al na acht weken verandert. Het defaultnetwerk, een netwerk van gebieden in de hersenen dat actief is in rust, treedt meer op de voorgrond. Daarbij komt dat de hersenstructuur ook verandert. Uit promotieonderzoek van Rinske Gotink blijkt namelijk dat mensen die regelmatig mindfulness, yoga en/of meditatie beoefenen, een kleinere amygdala hebben. De amygdala is een amandelvormige kern van neuronen die een centrale rol speelt bij de verwerking van weerzinwekkende prikkels en de regulatie van angst. Maak het jezelf makkelijk Geleidelijk aan is mindfulness maatschappelijk geaccepteerd. Sterker nog; je kunt geen voet meer buiten het huis zetten zonder overspoeld te worden met yoga-oefeningen, mindfulness-technieken en populaire meditatie-sessies. Niet voor niets, want deze praktijken helpen je om de controle en het bewustzijn van jouw gedachten, emoties en aanwezigheid op een bepaald moment te kunnen behouden. Gelukkig is een mindfulness-meditatie eenvoudig te volgen. Zorg alleen voor een rustige omgeving en voer de hieronder aangegeven stappen met goede intenties uit: 1. Settelen. Zoek een rustige plek uit en ga rechtop op een kussen of een stoel zitten. Laat je hoofd en schouders comfortabel rusten. Plaats vervolgens je handen op de bovenkant van je benen met de bovenarmen langs de zij. 2. Ademen. Sluit je ogen en haal diep adem en ontspan. Weest je bewust van het zakken en stijgen van de borst en het uitzetten en samentrekken van de buik. Probeer bij elke ademhaling te letten op de koelte die het lichaam binnenkomt en de warmte die het lichaam weer verlaat. Houd de ademhaling niet voortdurend onder controle, maar volg jouw natuurlijke stroom. 3. Focus. Gedachten kunnen gedurende de meditatie opkomen. Wees je hier bewust van, maar oordeel niet. Probeer langzamerhand de focus weer voorzichtig op te pakken, dit kan bijvoorbeeld door je ademhaling te tellen. 4. 10 minuten. Dagelijkse beoefening levert het meeste resultaat op. Tweemaal tien minuten per dag wordt aanbevolen voor maximaal resultaat.


Duurzaam minder stress in je leven? Mindfulness-training is een effectieve manier om stress te reduceren en te ontspannen. Op het moment dat er druk ontstaat in je leven ben je beter in staat om hiermee om te gaan. Daarnaast kun je negatieve en angstige gedachten eerder en beter loslaten en zal je bewuster in het leven staan. Lijkt het jou ook fijn om deze vaardigheden goed te beheersen? Zo ja, dan zou ik je daar graag bij willen helpen. Tijdens een ervaringsgerichte groepstraining van 8 weken ga ik deze uitdaging met jou aan. In een comfortabele setting bied ik je alle ruimte om te ervaren wat mindfulness precies is en voor jou kan betekenen. Benieuwd geworden? Meld je vandaag nog aan.
110 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page